You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Πως να στηρίξω τον ασθενή μου

Τι συμβαίνει όταν κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο νοσεί;

Αρχικά, η ανακοίνωση της διάγνωσης αφήνει τον ασθενή σε κατάσταση σοκ, δημιουργώντας του μία τραυματική εμπειρία.

Αμέσως δημιουργούνται πολλά ερωτήματα και παράλληλα πολύπλοκα συναισθήματα, όπως φόβος, θυμός, θλίψη, ανασφάλεια, στεναχώρια.

Η όλη καθημερινότητα αλλάζει τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους οικείους τους.

Ο ασθενής καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα η οποία κλονίζει τόσο τις άμυνες του, όσο και τις συνθήκες ζωής του. Για αυτούς τους λόγους ίσως να αρνείται να πιστέψει στην ύπαρξη της ασθένειας ή να προσποιείται ότι η ασθένεια δεν υπάρχει. Τη δεδομένη στιγμή, η ψυχολογική στήριξη από κάποιον ειδικό δεν θα είναι ωφέλιμη αλλά ούτε και επιθυμητή συνήθως από τον ίδιο. Ο ασθενής χρειάζεται τον προσωπικό του χώρο και χρόνο για να μπορέσει να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα. Ο οικογενειακός περίγυρος θα πρέπει να σεβαστεί αυτή του την ανάγκη.

Πως μπορώ να στηρίξω τον άνθρωπο μου;

Ο ψυχολογικός παράγοντας σε τέτοιου είδους ασθένειες παίζει σημαντικό ρόλο στην αποθεραπεία του ασθενή.

Για να μπορέσετε να στηρίξετε τον άνθρωπο σας, πρέπει πρώτα εσείς να είστε δυνατοί. Μπορείτε να ζητήσετε και βοήθεια, αν χρειαστεί, από κάποιον ειδικό επί του θέματος, για να σας καθοδηγήσει πώς να στηρίξετε καλύτερα τον ασθενή σας.

Πρώτα, πρέπει να συγκεντρωθείτε στο να ακούτε τον άνθρωπο σας. Να προσπαθήσετε να τον κάνετε να νιώσει όσο πιο άνετα γίνεται, έτσι ώστε να μπορεί να μοιραστεί μαζί σας ακόμα και τα πιο σκοτεινά του συναισθήματα, να σας εκφράσει τους φόβους και τις σκέψεις του. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί και σε εσάς η ευκαιρία να αντιληφθείτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται για να μπορέσετε να τον υποστηρίξετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με άλλα λόγια, να νιώσει ο άνθρωπος σας το αίσθημα της ασφάλειας και ότι δεν είναι μόνος του σε όλη αυτή τη δοκιμασία.

“Είμαι εδώ για σένα, θα σε φροντίζω και θα κάνω ότι χρειαστεί για να είμαι δίπλα σου.”

Η επικοινωνία με τον ασθενή είναι σημαντική και για εσας που τον στηρίζετε καθώς επιτρέπει την ανάπτυξη σχέσης η οποία ενδυναμώνει και τον ασθενή αλλά και εσάς.

Ιδιαίτερα, η επαφή σας με τους θεράποντες ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, θα σας παρέχει όλη την ενημέρωση που απαιτείται τόσο για τη νόσο όσο και και για την πορεία της υγείας του αλλά και τις θεραπείες που θα ακολουθήσουν. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να στηρίξετε καλύτερα τον ασθενή είτε όταν τον συνοδεύεται στον θεράποντα ιατρό είτε στις θεραπείες του.

Με την ένταξη του ασθενή στο πρόγραμμα θεραπείας του και ακολουθώντας μια νέα καθημερινότητα, ο ασθενής πλέον αρχίζει να εξοικειώνεται με το ιατρικό και παραΐατρικό προσωπικό, τις διαδικασίες, το πρόγραμμα και το χώρο νοσηλείας. Αυτή την περίοδο ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει διάφορα συναισθήματα όπως θυμό, φόβο, θλίψη ή στεναχώρια. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να εκφραστούν με διάφορους τρόπους όπως φωνές, επιθετικότητα, απώλεια όρεξης ή ύπνου και προς διάφορους δέκτες όπως είναι ο οικογενειακός περίγυρος, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ή ακόμα και Τα Θεία. Η έκφραση αυτών των συναισθημάτων είναι υγιής άρα το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να την αγκαλιάσει, να την κατανοήσει και να τη σεβαστεί. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και κατά την εκδήλωση αυτών των συναισθημάτων, η συνεργασία του ασθενή με κάποιον ειδικό θα ήταν επωφελής.

Η συνεργασία με τον ειδικό δεν θα πρέπει να επιβάλλεται από τον οικογενειακό περίγυρο αλλά να είναι επιθυμητή και αποδεκτή από τον ασθενή.

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στην ψυχοκοινωνική δομή του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου “ΖΩΗ” και να επικοινωνήσετε τόσο με την ψυχολόγο του Συνδέσμου όσο και με τους λειτουργούς οι οποίοι διαθέτουν εκτεταμένη γνώση του θέματος και εξειδικευμένη εμπειρία.

Παράλληλα μπορείτε να απευθυνθείτε και στους εθελοντές μας, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι σε κάθε ανάγκη και αίτημα, αδιάκοπα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καλύπτοντας ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων, με στόχο την ανακούφιση και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικείων τους.

Ο Σύνδεσμος μας θα σας παρέχει την στήριξη που χρειάζεστε για να βοηθήσετε τον ασθενή σας. Η ψυχολόγος του Συνδέσμου θα σας ενημερώσει  απαντώντας στις όποιες απορίες σας και θα σας δώσει χρήσιμες (πάντα με απόλυτη εχεμύθεια) πληροφορίες και την απαιτούμενη υποστήριξη.

Καθώς και εσείς οι ίδιοι περνάτε μέσα από διάφορα στάδια προσαρμογής όπως και οι ασθενείς, μπορείτε να γίνεται μέλος στο Σύνδεσμο μας και να ενταχθείτε σε ένα σύνολο το οποίο όχι μόνο κατανοεί αλλά και συναισθάνεται και συμπάσχει και είναι δίπλα σε όλα αυτά που αντιμετωπίζετε.

Ο Παγκύπριος Αντιλευχαιμικό Σύνδεσμος“ΖΩΗ”, στηρίζει από το 2002 τον ασθενή αλλά και τους οικείους του.

  • Παγκύπριος Αντιλευχαιμικό Σύνδεσμος “ΖΩΗ”, τηλέφωνο 22342080.
  • Επισκέψεις ψυχολόγου στους αιματολογικούς θαλάμους:
    • Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή
    • Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: Τρίτη

Η ψυχολόγος του Συνδέσμου βρίσκεται στη διάθεση τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους στο 99092630 (εκτός ωραρίου εργασίας).

 

Πηγή: http://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/40178.